Готуємося до Різдвяних свят. Дещо про українське вино
Вівторок, 11 грудня 2018

Готуємося до Різдвяних свят. Дещо про українське вино

Напередодні Різдвяних свят ми прямуємо до магазинів не тільки за подарунками, але й за продуктовим святковим кошиком, у якому може опинитися й вино. Чи багато хто з нас звертає увагу на виробника і що ми знаємо про нашу вітчизняну продукцію вин.

Сьогодні ми хочемо познайомити вас з деякими українськими виробниками вин, і розібратися у реаліях та перспективах наших виноробів.

Виноробна галузь, яка може значно поповнювати бюджет країни, до останнього часу не отримувала належної уваги від держави. Зростання цін на акцизи, підвищення податку на землю та певні труднощі з пошуком сировини у зв’язку з анексією Криму, серйозно сколихнули ринок в останні роки.
Натомість, у свій час, винороби розробили до розгляду законопроекти, які б могли підняти імідж України та підтримати галузь, але на той час їх пропозиції не були почуті державою. Внаслідок чого українське виноробство залишалося не перспективною галуззю для інвестицій.

Щодо аграріїв, то їм також не вигідно займатися освоєнням виноградників. Наприклад, для закладки 1 гектару виноградників треба вкласти як мінімум 20 тис. євро, а інвестиції окуплять себе не раніше 6-го року від закладки виноградника. В умовах нестабільної економіки та повної відсутності державної підтримки, зрозуміло, що виноградарям ризикувати не хочеться.

Після втрати кримських виноградників у 2014 році виробники вина змушені закупляти сировину на материковій частині України із 20%-ою націнкою. Це зумовлено тим, що постачальники Одещини, Херсонщини та Миколаївщини підняли ціни на свою винну сировину. Внаслідок чого, українські виробники вина знаходяться у постійному пошуку вирішень, які допоможуть залишатися їм ефективними, виробляти якісну продукцію та конкурувати з імпортерами.

Однак, слід зазначити, що у 2018 році відбулися деякі зрушення для виробників вина – процедура отримання ліцензії для малих виноробів стала спрощеною. В результаті зникла необхідність в отриманні 160 дозвільних документів. Крім того, нещодавно Кабмін спростив процедуру ліцензування малих виноробів авторських вин. Тож, будемо сподіватися, що з часом винна справа в Україні займе одну із передових ніш економіки та буде радувати своєю продукцією як вітчизняного так і іноземного покупця.

Отож, не дивлячись на усі труднощі, нашим вітчизняним виноробам є що запропонувати поціновувачам, а при бажанні навіть можна відвідати їх та скуштувати різноманітне вино там де воно народжується.

Нижче, ми розповімо про деяких виноробів, які мають власні виноградники, виробляють вино лише із свого урожаю, мають торгову марку, відкриті для відвідування туристів і готові показати своє виробництво.

Ось деякі з них:

Виноробня «Курінь».
Знаходиться у селі Степанівка, Херсонської області. За рік господарство виробляє 50-60 тис. пляшок вин.

Сімейну виноробню "Курінь" у 1992 році заснував Микола Халупенко. Все почалося із створення селянсько-фермерського господарства і виділених для нього 50 га землі.

На початку "нульових" Халупенко посадив перші виноградники, а з 2011 року виробництво вина стало для нього основним заняттям. Cаме тоді був збудований унікальний компактний цех переробки винограду, обробки виноматеріалів, розливу та зберігання вин за принципом французького шато.

До роботи Халупенко не залучає іноземних фахівців. Він хоче зробити автентичне вино і показати, чого варті українці. Власник мріє, щоб його вино стало візитною карткою Херсонщини, тому двері його шато завжди відчинені для туристів. Відвідувачі можуть зупинитися в готелі, скуштувати авторські вина і відвідати виноробню.

Сайт компанії: kurin.com.ua

Приємно, що Микола Халупенко є нашим партійцем та займається цією цікавою справою. Щиро зичимо йому успіхів!


Виноробне підприємство «Шато Чизай».
Розташоване у містечку Берегове, Закарпатської області. На рік виробляє  близько 2 млн пляшок вина.

Виноробний комплекс "Шато "Чизай" заснований у 1995 році в місті Берегове на Закарпатті. Кілька бізнесменів купили ділянку для зведення заводу з виробництва алкогольних напоїв. Сподівалися, що зможуть виробляти пиво та вино.

"Я швидко зрозумів, що вино не терпить конкуренції, тому потужності для виробництва пива перенесли в інше місце", — згадує власник Геннадій Гутман.

За його словами, тоді, в середині 1990 років, у Берегово було важко знайти навіть цеглу для заводу, тому її доводилося імпортувати з Угорщини.

У 2017 році біле десертне марочне вино "Троянда Карпат" отримало гран-прі, а ще чотири вина шато дегустаційна комісія 25 Міжнародного виноробного конкурсу на фестивалі Bukkaljai Borfesztival в Угорщині удостоїла золотих медалей.

Зараз вина цього виробника споживають не лише українці, а й жителі США, Канади, Ізраїлю та країн ЄС.
Шато проводить тури в долину Chizay. Тривалість — близько 4 годин з дегустацією десяти вин, виїздом на виноградники та відвідуванням виноробні.

Сайт компанії: chizay.com

 
Виноробня «Don Alejandro Winery».
Знаходиться в селі Холодна Балка, що на Одещині.

Олександр Шаповалов — власник виноробні Don Alejandro Winery. Він — послідовник напряму космодинаміки у виноробстві, що передбачає дбайливе ставлення до землі. Засновником цієї теорії є австрієць Рудольф Штайнер, який на початку 20 століття розробив теорію про втрату сучасною людиною чуттєвого пізнання природи.

Дід Олександра теж займався виноробством, його рецептами послуговується внук.

Вина Don Alejandro Winery своєю якістю можуть здивувати найбільш вибагливого споживача.
Винарня відкрита для туристів за попереднім записом. Власник готовий поділитися секретами космодинамічного виробницта вина.

Сайт компанії: donalejandro.com.ua

Будемо сподіватися що наше виробництво вина буде зростати та дивувати пошанувачів цього напою не тільки в нашій країні, а й за її межами.

Звісно, поки що Україна далека від країн засновниць винних традицій – Італії, Франції та Іспанії, як за об’ємом виробництва, так і по кількості гравців на ринку, і серед самих українців вино поки що залишається не досить популярним напоєм.
У середньому українець випиває 4 літри вина на рік, тоді як француз чи італієць випивають майже 40-50 літрів.

Однак, останнім часом споживчі переваги українців поступово змінюються, і якщо така тенденція буде тривати й надалі, міцні та слабоалкогольні напої можуть значно поступитися вину.

 

Готуємося до Різдвяних свят. Дещо про українське вино
Вівторок, 11 грудня 2018

Готуємося до Різдвяних свят. Дещо про українське вино

Напередодні Різдвяних свят ми прямуємо до магазинів не тільки за подарунками, але й за продуктовим святковим кошиком, у якому може опинитися й вино. Чи багато хто з нас звертає увагу на виробника і що ми знаємо про нашу вітчизняну продукцію вин.

Сьогодні ми хочемо познайомити вас з деякими українськими виробниками вин, і розібратися у реаліях та перспективах наших виноробів.

Виноробна галузь, яка може значно поповнювати бюджет країни, до останнього часу не отримувала належної уваги від держави. Зростання цін на акцизи, підвищення податку на землю та певні труднощі з пошуком сировини у зв’язку з анексією Криму, серйозно сколихнули ринок в останні роки.
Натомість, у свій час, винороби розробили до розгляду законопроекти, які б могли підняти імідж України та підтримати галузь, але на той час їх пропозиції не були почуті державою. Внаслідок чого українське виноробство залишалося не перспективною галуззю для інвестицій.

Щодо аграріїв, то їм також не вигідно займатися освоєнням виноградників. Наприклад, для закладки 1 гектару виноградників треба вкласти як мінімум 20 тис. євро, а інвестиції окуплять себе не раніше 6-го року від закладки виноградника. В умовах нестабільної економіки та повної відсутності державної підтримки, зрозуміло, що виноградарям ризикувати не хочеться.

Після втрати кримських виноградників у 2014 році виробники вина змушені закупляти сировину на материковій частині України із 20%-ою націнкою. Це зумовлено тим, що постачальники Одещини, Херсонщини та Миколаївщини підняли ціни на свою винну сировину. Внаслідок чого, українські виробники вина знаходяться у постійному пошуку вирішень, які допоможуть залишатися їм ефективними, виробляти якісну продукцію та конкурувати з імпортерами.

Однак, слід зазначити, що у 2018 році відбулися деякі зрушення для виробників вина – процедура отримання ліцензії для малих виноробів стала спрощеною. В результаті зникла необхідність в отриманні 160 дозвільних документів. Крім того, нещодавно Кабмін спростив процедуру ліцензування малих виноробів авторських вин. Тож, будемо сподіватися, що з часом винна справа в Україні займе одну із передових ніш економіки та буде радувати своєю продукцією як вітчизняного так і іноземного покупця.

Отож, не дивлячись на усі труднощі, нашим вітчизняним виноробам є що запропонувати поціновувачам, а при бажанні навіть можна відвідати їх та скуштувати різноманітне вино там де воно народжується.

Нижче, ми розповімо про деяких виноробів, які мають власні виноградники, виробляють вино лише із свого урожаю, мають торгову марку, відкриті для відвідування туристів і готові показати своє виробництво.

Ось деякі з них:

Виноробня «Курінь».
Знаходиться у селі Степанівка, Херсонської області. За рік господарство виробляє 50-60 тис. пляшок вин.

Сімейну виноробню "Курінь" у 1992 році заснував Микола Халупенко. Все почалося із створення селянсько-фермерського господарства і виділених для нього 50 га землі.

На початку "нульових" Халупенко посадив перші виноградники, а з 2011 року виробництво вина стало для нього основним заняттям. Cаме тоді був збудований унікальний компактний цех переробки винограду, обробки виноматеріалів, розливу та зберігання вин за принципом французького шато.

До роботи Халупенко не залучає іноземних фахівців. Він хоче зробити автентичне вино і показати, чого варті українці. Власник мріє, щоб його вино стало візитною карткою Херсонщини, тому двері його шато завжди відчинені для туристів. Відвідувачі можуть зупинитися в готелі, скуштувати авторські вина і відвідати виноробню.

Сайт компанії: kurin.com.ua

Приємно, що Микола Халупенко є нашим партійцем та займається цією цікавою справою. Щиро зичимо йому успіхів!


Виноробне підприємство «Шато Чизай».
Розташоване у містечку Берегове, Закарпатської області. На рік виробляє  близько 2 млн пляшок вина.

Виноробний комплекс "Шато "Чизай" заснований у 1995 році в місті Берегове на Закарпатті. Кілька бізнесменів купили ділянку для зведення заводу з виробництва алкогольних напоїв. Сподівалися, що зможуть виробляти пиво та вино.

"Я швидко зрозумів, що вино не терпить конкуренції, тому потужності для виробництва пива перенесли в інше місце", — згадує власник Геннадій Гутман.

За його словами, тоді, в середині 1990 років, у Берегово було важко знайти навіть цеглу для заводу, тому її доводилося імпортувати з Угорщини.

У 2017 році біле десертне марочне вино "Троянда Карпат" отримало гран-прі, а ще чотири вина шато дегустаційна комісія 25 Міжнародного виноробного конкурсу на фестивалі Bukkaljai Borfesztival в Угорщині удостоїла золотих медалей.

Зараз вина цього виробника споживають не лише українці, а й жителі США, Канади, Ізраїлю та країн ЄС.
Шато проводить тури в долину Chizay. Тривалість — близько 4 годин з дегустацією десяти вин, виїздом на виноградники та відвідуванням виноробні.

Сайт компанії: chizay.com

 
Виноробня «Don Alejandro Winery».
Знаходиться в селі Холодна Балка, що на Одещині.

Олександр Шаповалов — власник виноробні Don Alejandro Winery. Він — послідовник напряму космодинаміки у виноробстві, що передбачає дбайливе ставлення до землі. Засновником цієї теорії є австрієць Рудольф Штайнер, який на початку 20 століття розробив теорію про втрату сучасною людиною чуттєвого пізнання природи.

Дід Олександра теж займався виноробством, його рецептами послуговується внук.

Вина Don Alejandro Winery своєю якістю можуть здивувати найбільш вибагливого споживача.
Винарня відкрита для туристів за попереднім записом. Власник готовий поділитися секретами космодинамічного виробницта вина.

Сайт компанії: donalejandro.com.ua

Будемо сподіватися що наше виробництво вина буде зростати та дивувати пошанувачів цього напою не тільки в нашій країні, а й за її межами.

Звісно, поки що Україна далека від країн засновниць винних традицій – Італії, Франції та Іспанії, як за об’ємом виробництва, так і по кількості гравців на ринку, і серед самих українців вино поки що залишається не досить популярним напоєм.
У середньому українець випиває 4 літри вина на рік, тоді як француз чи італієць випивають майже 40-50 літрів.

Однак, останнім часом споживчі переваги українців поступово змінюються, і якщо така тенденція буде тривати й надалі, міцні та слабоалкогольні напої можуть значно поступитися вину.